Elevenes læringsmiljø § 9A

Nulltoleranse mot mobbing

 
01. august 2017 ble det vedtatt et nytt regelverk om skolemiljø. Alle elever har rett til å ha et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring. Det er elevenes egen opplevelse av hvordan de har det på skolen, som er avgjørende. Skolen skal sørge for at elevene har det trygt og godt på skolen. Alle som jobber på skolen skal følge med på at elevene har det bra på skolen.
Hvis en voksen på skolen vet om – eller tror – at en elev blir mobbet, plaget, eller på andre måter ikke har det bra, skal hun eller han alltid gripe inn og stoppe krenkelsen med en gang. Den ansatte skal også si ifra til rektor og undersøke det som har skjedd. Rektor har ansvar for å lage en plan og sette inn tiltak for at eleven igjen får det trygt og godt på skolen igjen. Dette kalles for skolens aktivitetsplikt. 

Hva hvis en elev blir mobbet av en ansatt på skolen? Hvis en elev opplever å bli mobbet eller krenket av en lærer eller andre som jobber på skolen, har skolen et ekstra ansvar for å følge opp saken. Rektor skal da varsle skoleeier, som vil følge opp saken videre.

Melde saken til Statsforvalteren
Hvis du eller barnet ditt mener at skolen ikke har gjort nok for å stoppe krenkelser, kan du melde saken til Statsforvalteren. Først må du ha tatt opp saken med rektor på skolen og det må ha gått minst en uke fra du tok opp saken med rektor. Saken må gjelde skolemiljøet på den skolen eleven går på nå. Er det helt spesielle tilfeller, kan du uansett ta kontakt med Statsforvalteren. Du må ta kontakt med Statsforvalteren i det fylket du bor.

Hva kan Statsforvalteren gjøre? Hvis Statsforvalteren mener at skolen ikke har gjort det de skal, kan de bestemme hva skolen skal gjøre for at å sørge for at eleven får et trygt og godt skolemiljø. Statsforvalteren skal sette en frist for når tiltakene skal bli gjennomført og følge opp saken.

Informasjon til barn, unge og foreldre om mobbing og rettigheter
På nullmobbing.no finner du informasjon om hvilke rettigheter elever og foreldre har, og hva man kan gå gjøre hvis en elev opplever mobbing. 

ELEVENES "ARBEIDSMILJØLOV"

"Alle elevar i grunnskolen og vidaregåande skolar har rett til eit godt fysisk og psykososialt miljø som fremjer helse, trivsel og læring".
Opplæringsloven Kapittel 9a i Opplæringsloven er elevenes arbeidsmiljølov. Lovbestemmelsen skal sikre elevene rett til et godt fysisk og psykososialt miljø og dette er beskrevet i § 9a-1,2 og 3.
Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa
Skolemiljøet har stor betydning for elevenes læringsresultater og trivsel. Skolemiljøet skal fremme helse, trivsel og læring. Dette innebærer at bestemmelsen ikke bare handler om å hindre plager og dårlig læring, men også om at skolemiljøet skal bidra positivt til elevens helse, trivsel og læring.

Skolens psykososiale miljø handler om hvordan ansatte og elever oppfører seg mot hverandre. Vi har null-toleranse mot krenkende ord og handlinger.  Null-toleranse vil si at vi ikke aksepterer krenkelser og at alle skal gripe inn mot mobbing og annen krenkende adferd. Med krenkelser forstås mobbing, diskriminering og vold.
Som en del av arbeidet mot mobbing og for et godt skolemiljø, har vi blant annet ordninger med trivselsagenter, faddere, fellessamlinger, felles ZERO-mål og andre forebyggende tiltak. I skolens Handlingsplan mot mobbing (se: Skolens planer) beskrives forebyggingsarbeidet og regler og rutiner for avdekking og oppfølging når det er bekymring om mobbing.
Skolemiljøutvalget sitt mandat er å følge opp skolens arbeid med kapittel 9A; elevenes fysiske og psykososiale miljø. SMU gir råd til skolens driftsstyre og er sammensatt av representanter for elevene, foreldrene, skolens personale, ledelse og kommunal politiker.

På Utdanningsdirektoratet sine nettsider vil du finne utfyllende informasjon om kapittel 9a, både til deg som forelder, elever og skolene.
UDIR Elevenes psykososiale skolemiljø - til deg som forelder
UDIR - Elevenes psykososiale miljø - til deg som er elev
Vi viser også til skolens Handlingsplan mot mobbing. Den finner du under fanen ‘Planer’.
I tillegg kan Aftenbladets app Stopp! Mobbing i skolen gi god informasjon.