Publisert: 30. januar 2024 | Sist endret: aldri | Forfatter: Finn Lea

Klasseturer i regi foreldre

Turer (klasseturer) i regi av foreldre ved Kannik skole.

Klasseturer i skolens regi er turer hvor skolen har det overordnede ansvar for gjennomføringen (eksempler kan være museumsbesøk, andre ekskursjoner av kortere varighet, og leirskoleopphold). Disse gjennomføres etter skolens nærmere bestemmelse, og er ikke tema i det følgende.

Klasseturer i foresattes regi skal i utgangspunktet legges utenfor skoletiden, og i sin helhet gjennomføres uten medvirkning fra skolen (inkludert skolens personale). Skolen har ikke på noe vis bestemmende innflytelse over slike turer. Skolen vil likevel oppfordre til at det utvises nøkternhet ved gjennomføringen (for eksempel med hensyn til valg av reisemål, varighet, og – ikke minst – kostnadsnivå), og at turen gjennomføres på en måte som sikrer at alle elever har reell mulighet for å delta. Evt. dugnad anbefales organisert på en måte der det ikke angis presise krav eller forventninger til hvor mye hver enkelt elev/elevs foresatte skal betale, men der alle penger som fremskaffes i stedet går inn i en “total-kasse”, uavhengig av hvem pengene kommer fra.

I enkelte tilfeller ønsker foresatte at skolen skal bistå med forskjellige praktiske grep i tilknytning til planlegging eller gjennomføring av klasseturer i foresattes regi. Det kan være ønsker om en tillemping av skoledagen på avreisedagen, eller andre former for mindre praktisk bistand (som for eksempel utdeling av mindre informasjonsskriv). Så langt det er tale om klasseturer som i sin helhet organiseres i tråd med anbefalingene i punkt 2, skal skolen ha en positiv grunnholdning til dette. Skolens personale kan imidlertid ikke i noe fall bistå med kontanthåndtering. Heller ikke kan skolens personale bistå med oppbevaring eller distribusjon av salgs- eller dugnadsmateriell. Etter nærmere avtale er skolen, så langt de pedagogiske og praktiske forhold ikke er til hinder, innstilt på i nødvendig utstrekning å legge til rette for at elevene kan avspasere i mindre omfang (ikke hele dager) i forbindelse med at slike klasseturer avvikles.